4/12/2018

4/12/2018

Makaron z sosem pomidorowym i kiełbaskami, mozzarellą i pieczonymi pomidorkami



Makaron to chyba najlepszy opcja na obiad: jest prosty w przygotowaniu, szybki i pyszny - w dodatku istnieje nieskończenie wiele możliwości jego przygotowania. My dziś mamy dla Was propozycję dość klasyczną - coś w stylu spaghetti, ale nieco podrasowaną - częstujcie się ;-)

Składniki (na 2 porcje)

  • 300 g makaronu tagliatelle, papardelle lub spaghetti
  • około 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g surowych kiełbasek wieprzowych (lub mięsa mielonego)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku  ostrej
  • świeże listki bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:
Pomidorki układamy w brytfance, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy około 10-15 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy trochę oliwy, dodajemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy kiełbaski (wyjęte z osłonek) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy przyprawy: papryki w proszku, sól pieprz. Gdy mięso się usmaży na patelnię dodajemy passatę pomidorową oraz około 2/3 szklanki wody (można użyć tej od gotowania makaronu).
Makaron przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy. Wykładamy na talerze, kładziemy porwaną mozzarellę, upieczone pomidorki. Posypujemy listkami bazylii. Można dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą i doprawić świeżo mielonym pieprzem.




10 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie. Dzięki za ten przepis, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie, trzeba sprawdzić jak smakuje, jednak mając w pamięci inne Wasze propozycje jesteśmy pewni, że będzie dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń