11/11/2017

11/11/2017

Naleśniki z karmelizowanymi pomarańczami i jogurtem Naturalnym Gęstym Bakoma





Drodzy! Dziś mamy dla Was propozycję na istne "Śniadanie Mistrzów". Jako, że jesień już w pełni, za oknem szaro i buro warto zaserwować sobie trochę słońca na talerzu. Pomarańcze sprawdzą się w tym celu idealnie! Najlepiej w asyście cieniutkich naleśników i aksamitnego jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Zachęcamy Was serdecznie abyście  sięgnęli właśnie po ten jogurt ze względu na jego wyróżniającą właściwość: niesamowitą gęstość! Dzięki temu, jogurt z waszych naleśników nie wypłynie, nie rozpłynie się po całym talerzu pod wpływem ciepła i nie będziecie go musieli "łowić łyżeczką" :-) Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma jest niczym lekka chmurka, która spoczywa sobie spokojnie na wierzchu ciepłego, pachnącego stosiku naleśników. Zresztą, przekonajcie się sami! :-) 



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • około 250 ml mleka
  • około 200 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  •  olej do smażenia
  • 3-4 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: miąższ wydrążony z laski wanilii
  •  około 150 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma




Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut.

Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy je na cząstki, usuwając bielmo.

Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier oraz cząstki pomarańczy (oraz ewentualnie miąższ wanilii). Całość podsmażamy na dość dużym ogniu przez około 7-8 minut. Pomarańcze powinny intensywnie "bulgotać" na patelni. Nie powinniśmy smażyć ich zbyt długo, ani też zbyt często mieszać, ponieważ się rozpadną. Pomarańcze będą gotowe, gdy sok się skarmelizuje i stanie się nieco gęstszy.

Gdy ciasto na naleśniki odstoi już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki. Po zdjęciu z patelni składamy je według uznania, a następnie wykładamy na talerze. Wykładamy na nie skarmelizowane pomarańcze. Na wierzch wykładamy kilka łyżek jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma.

 







2 komentarze:

  1. Bardzo lubię naleśniki z bananami lub mango, ale z pomarańczami jeszcze nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń