środa, 7 czerwca 2017

Burgery z szarpaną wieprzowiną (pulled pork), marynowaną rzodkiewką i majonezem wasabi






Uwielbiamy burgery! Puszysta buła wypełniona soczystym mięsem, z różnymi dodatkami to coś, wobec czego nie możemy przejść obojętnie. W środku burgera nie koniecznie musi się jednak znajdować wołowy kotlet, my najbardziej lubimy wersję z szarpaną wieprzowiną czyli tzw. pulled pork. Tradycyjny pulled pork powinno się piec przez kilka godzin (około 10!) w piekarniku, w niskiej temperaturze. Wówczas po upieczeniu mięso łatwo rozpada się wzdłuż włókien tworząc charakterystyczne "nitki".  My mamy dla Was nieco "przyspieszoną" wersję, aby skrócić czas pieczenia dusimy nasze mięso w marynacie, ale wszystkiego dowiecie się za chwilę. Poznacie także nasze nowe odkrycie, majonez limonkowy z wasabi, który sprawdza się tu rewelacyjnie.

Składniki:

  • bułki do burgerów - odsyłamy Was na stronę Kwestii Smaku; to najlepsze domowe bułki, jakich dotychczas było nam dane spróbować
  • około 1 kg łopatki wieprzowej (bez kości)
  • około 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej  papryki ostrej w proszku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • około 2 szkalnki bulionu warzywnego
  • około 1/2 szklanki majonezu (najlepiej domowego)
  • 1 limonka
  • około 2 łyżki pasty wasabi
  • około 10 sztuk rzodkiewek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • rukola


Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż się zeszkli. Następnie wsypujemy je do dużej miski, dodajemy do nich ketchup, sos Worcestershire, musztardę, miód, sok z cytryny, listki laurowe, ziele angielskie, papryki w proszku, sól oraz drobno posiekaną chilli i wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso, oraz gałązki rozmarynu, dokładnie nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 3 godziny, aby mięso się zamarynowało.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy w żeliwnym garnku (lub na patelni) na dość dużym ogniu, z każdej strony  po około 3-4 minuty. Do garnka dodajemy resztę marynaty, dodajemy bulion, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny (co jakiś czas zaglądamy do mięsa, możemy je pomieszać, jeśli wyparuje nam woda, należy ją uzupełnić ciepłą wodą z czajnika).

Po upływie tego czasu mięso powinno być miękkie. Wówczas zdejmujemy je z ognia, zdejmujemy pokrywkę i wstawiamy całość (wraz z garnkiem) do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 30-40 minut (sos z duszenia powinien skarmelizować się).

Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ocet jabłkowy mieszamy z cukrem, zalewamy nim rzodkiewki, odstawiamy.

Bułki do burgerów przygotowujemy wg przepisu.

Majonez mieszamy z pastą wasabi oraz sokiem z 1/2 limonki. (Można także dodać kilka gałązek posiekanej kolendry).

Mięso wyjmujemy z piekarnika i za pomocą dwóch widelców rozrywamy je wzdłuż włókien, poszarpane mięso wykładamy na bułki do burgerów (wcześniej warto je z jednej strony podpiec na patelni, aby były chrupiące). kładziemy rukolę, rzodkiewkę i polewamy sosem majonezowym.
 





10 komentarzy :

  1. Uwielbiam to poszarpane mięsko *-* ale najczęściej jestem zbyt leniwa, żeby ją przygotować... Mogę troszkę skubnąć :D?

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego domowego burgera zjadłabym bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można takie mięso przygotować w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, należy je tak jak w przepisie: najpierw podsmażyć, następnie dusić w szybkowarze, a na koniec zapiec przez około 30 minut

      Usuń
  4. czy można takie mięso zrobić w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile mniej więcej czasu dusić mięso w szybkowarze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że około godzinę, ale najlepiej po godzinie sprawdzić czy da się je już swobodnie rozdzielać

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka