11/19/2016

11/19/2016

Spaghetti z dynią makaronową i indykiem





Składniki:

  • 400g piersi z indyka - mielonej
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 1/2 dyni makaronowej (około 500 g)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pęczek natki pietruszki lub świeża bazylia
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • oliwa


Wykonanie:

Połówkę dyni kładziemy w brytfance, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 40-60 minut, aż dynia zmięknie - wówczas jej miąższ powinno dać się z łatwością rozdzielić widelcem. Powstaną z niego nitki, podobne do makaronu. Skórę z dyni należy wówczas oddzielić od miąższu i usunąć.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy mięso z indyka, dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowej barwy.

Nakłuwamy skórkę pomidorów, po czym parzymy je wrzącą wodą. Zdejmujemy z nich skórkę. Usuwamy także szypułkę oraz pestki. Miąższ kroimy na kawałki i dodajemy na patelnię z mięsem. Całość zalewamy passatą pomidorową. Doprawiamy solą oraz opcjonalnie szczyptą cukru, aby przełamać kwaśny smak pomidorów.  Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Na patelnię z sosem pomidorowym i mięsem dodajemy ugotowany makaron oraz upieczoną i rozwarstwioną dynię. Całość mieszamy. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
 

5 komentarzy:

  1. Bardzo jestem ciekawa dyni makaronowej, więc zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy smak, zupełnie odmienny od wszystkich innych odmian dyni - no i ta konsystencja miąższu - niesamowite warzywo, zdecydowanie polecamy wypróbowanie :-)

      Usuń
  2. Fajny pomysł na dynię :) Moja sobie jeszcze czeka w kuchni i się zastanawiam, czy zrobić spaghetti czy ją nafaszerować :)

    OdpowiedzUsuń