7/14/2016

7/14/2016

Śniadanie latem: grzanki z twarożkiem, miodem i owocami



Składniki:
  • 1/3 ulubionego chleba, np. żytnio-pszenny ze słonecznikiem (tu znajdziesz przepis)
  • 15 dag twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki miodu (jeśli ma zbyt gęstą konsystencję wystarczy ogrzać go na parze)
  • nektarynki, truskawki (lub inne owoce sezonowe)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Twaróg wkładamy do miseczki, dodajemy jogurt i całość mieszamy. 

Chleb kroimy na kromki. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy kromki (aby lepiej się podpiekły ułóżcie na nich deskę do krojenia i dociśnijcie czymś ciężkim, np. moździerzem). Podgrzewamy z dwóch stron (można w tym celu użyć opiekacza). 
Na grzanki wykładamy łyżkę masy serowej, a następnie plasterki/kawałki owoców. Wierzch polewamy strużkami miodu oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


6 komentarzy:

  1. Ja co prawda jestem już po śniadaniu, ale myślę, że drugie śniadanie można by zjeść :) szczególnie takie apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne grzanki. Uwielbiam chrupiący chlebek, świeże owoce i miód:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kanapeczki z twarożkiem i brzoskwiniami - pychotka! Ja mogłabym do nich wykorzystać mój świeżo przygotowany labneh :)

    OdpowiedzUsuń