12/07/2014

12/07/2014

Szpinakowe pappardelle z cukinią i mozzarellą



Składniki (na 2 porcje)
  • 300g makaronu szpinakowego pappardelle (można też użyć innego)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 cukinii średniej wielkości
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 1 suszona papryczka pepperoni
  • sól 

Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Wkruszamy do niej papryczkę pepperoni oraz dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy około 5-7minut (aż cukinia lekko zmięknie).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Odcedzamy (około 1 szklankę wody z gotowania makaronu odstawiamy na bok). Makaron przekładamy na patelnię z cukinią.
W garnuszku mieszamy trzepaczką jajko, jogurt oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Wlewamy na patelnię, dodajemy porwaną (lub pokrojoną) na kawałki mozzarellę, całość mieszamy i podgrzewamy około 3-4minuty (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy pozostałą wodę z gotowania makaronu).
Zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerze. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii itp.



3 komentarze:

  1. Wszystko co lubię w jednym daniu, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne zdjęcia :) Sprawiają, że oddałabym wiele w tej chwili za porcję tego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń