3/03/2016

3/03/2016

Bardzo kruche ciasto z jabłkiem i pomarańczą

Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 20 dag zimnego masła 
  • około 6 łyżek zimnej wody
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 4 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka i pomarańczę obieramy. Dzielimy n a cząstki (z pomarańczy usuwamy białe błonki). Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy 3 łyżki cukru i dodajemy owoce w cząstkach. Podsmażamy aż owoce lekko się skarmelizują. Lekko studzimy.
Foremkę do pieczenia smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód blaszki oraz boki. Wykładamy na spód owoce z patelni. Pozostałą 1/3 ciasta także wałkujemy i przykrywamy nim wierzch ciasta (powinno wystawać poza średnicę blaszki). Zlepiamy je z bokami ciasta, a następnie zawijamy tworząc  fałdkę wokół. Na wierzchu nożem robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 220C przez 15 min, a potem zmniejszamy temp. do 190C i pieczemy jeszcze 30 – 40 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu, przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.

 

2 komentarze:

  1. Widac, ze jest mega kuche...Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tak, nie dość, że przyjemnie kruche, to musiało również pięknie pachnieć! Mój ideał :)

    OdpowiedzUsuń