10/23/2015

10/23/2015

Ciasteczkowe oponki z Oreo


 


Skład (na około 10 donatów)
  • 130g mąki pszennej 
  • 75g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 90 ml maślanki 
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 5 pokruszonych ciasteczek Oreo
   
Na wierzch:
  • biała czekolada - około 6
  • ciasteczka Oreo

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 190C.
Blaszkę do pieczenia w kształcie oponek smarujemy masłem, a następnie oprószamy mąką.


Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. 

W drugiej misce mieszamy ze sobą (za pomocą trzepaczki) maślankę, jajko i roztopione masło. Następnie przelewamy masę stopniowo do mąki i cały czas mieszamy.
Na koniec wsypujemy bardzo drobno pokruszone ciasteczka Oreo. Ponownie mieszamy i wykładamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy około 20minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Smarujemy nią wierzch przestudzonych ciasteczek. Posypujemy pokruszonymi Oreo (samym ciastkiem, bez kremu).








4 komentarze: