9/10/2015

9/10/2015

Recenzja patelni WOLL Logic




Jakiś czas temu dzięki uprzejmości sklepu internetowego egustus.pl mieliśmy (a w zasadzie mamy nadal) okazję przetestować patelnię niemieckiej firmy WOLL, z serii Logic (dokładnie ten MODEL).





Wybraliśmy ten właśnie model przede wszystkim ze względu na design, który od pierwszego wejrzenia nas oczarował. Jeśli chodzi o rozmiar, wybraliśmy 28cm (pomimo tego, że zazwyczaj gotujemy dla dwóch osób) i był to świetny wybór. Patelnia jest duża i masywna, ale doskonale wyważona, tak więc nie sprawia problemów przy manewrowaniu nad kuchenką :-) Bardzo funkcjonalna jest długa rączka. Ponadto wysokie brzegi patelni (7cm) ułatwiają wymieszanie na niej np. makaronu z sosem, czy przygotowanie dania jednogarnkowego. Poniżej przykład przepisu na szakszukę, pożywnego, jednogarnkowego dania, które przygotowaliśmy z pomidorów, papryki i cukinii. Na podsmażone warzywa, wbijaliśmy jajka, przykryliśmy je pokrywą i po 3minutach otrzymaliśmy gotowe jajka. 
Pokrywa patelni (oprócz tego, że jest bardzo solidna - wykonana z hartowanego szkła i stali nierdzewnej), pomaga w utrzymaniu równomiernej temperatury przygotowywanej potrawy.





Producent zapewnia, że nieprzywierająca powłoka patelni umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu. Przetestowaliśmy i...... faktycznie tak jest. Poniżej kurczak smażony na suchej patelni. Jak widzicie żadnych śladów przypaleń, kurczak ma złoty kolor, a na patelni pozostały jedynie drobinki tego, co wypłynęło z mięsa. Ciekawą sprawą jest mycie patelni - wystarczyło, że wytarliśmy powierzchnię suchym papierowym ręcznikiem i patelnia była jak nowa. Naszym zdaniem funkcjonalny szczegół, który pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu - przydaje się zwłaszcza kiedy musimy podsmażyć oddzielnie kilka produktów, wówczas nie musimy po każdym z nich szorować patelni, wystarczy ją przetrzeć i działać dalej.
Oczywiście patelnię można także myć tradycyjnie, bądź w zmywarce.


Jako że uwielbiamy placki, placuszki, racuchy, naleśniki i tym podobne, nie mogliśmy pominąć tego testu. Dobrze wysmażone placuszki to nierzadko wyzwanie dla patelni.

Jak widzicie nasz WOLL  Logic poradził sobie świetnie. Placki nie przywierały do dna, równomiernie się usmażyły.
Poniżej zdjęcie placków smażonych na niewielkiej ilości oleju.


A poniżej to czego byliśmy najbardziej ciekawi - czyli smażenie placków bez oleju (dodam, że na naszej starej patelni jest to nierealne).


Tak wyglądała patelnia po zdjęciu placków.


I jeszcze jedna funkcja, za którą pokochaliśmy WOLL Logic - można ją wstawiać do piekarnika (do temp. 220C wraz z pokrywką). Jakże często zdarzało nam się, że na patelni został obiad, który chętnie podgrzalibyśmy w piekarniku, albo że chcielibyśmy zapiec przygotowaną potrawę. Zawsze w takiej sytuacji trzeba było ratować się naczyniem żaroodpornym, do którego przekładaliśmy jedzenie. Podwójna praca, a przede wszystkim - podwójne mycie. Na szczęście ten problem mamy już z głowy.. Wkładamy naszą patelnię z całą zawartością do piekarnika i voila! 
Jedyną rzeczą, której zabrakło nam w tym przypadku to zdejmowana rączka. Patelnia jest dość spora +jej długi uchwyt, w wyniku czego może się zdarzyć, że nie zmieści się w każdym piekarniku (my przetestowaliśmy na dwóch piekarnikach i w jednym z nich mieliśmy problem z domknięciem drzwiczek).


Poniżej przygotowaliśmy crumble owocowy, który zapiekaliśmy w temp. 200C przez 20minut.




Podsumowując, w 10-stopniowej skali dalibyśmy patelni WOLL Logic zasłużone 10. 
Jest solidna, dobrze wykonana (czego dowodem jest 4-warstwowa powłoka tytanowa odporna na zarysowania). Ogromy plus z naszej strony za możliwość używania jej w piekarniku (zwłaszcza, że można jej używać wraz z pokrywką). W naszym mniemaniu dobra patelnia to - na równi z nożem - podstawa w kuchni. WOLL Logic jest naprawdę DOBRA, nie da się jej porównać z patelniami nawet cenionych, markowych firm, których do tej pory używaliśmy, bo po prostu bije je na głowę. 

Jedynym minusem przy wyborze jej zakupu może być dość wysoka cena. Z drugiej jednak strony, biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie jest to patelnia na naprawdę dłuuuugie lata (producent daje 25-letnią gwarancję na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty) warto zainwestować w sprzęt, który po roku użytkowania nas nie zawiedzie i nie będzie wymagał wymiany na nowy. 


3 komentarze:

  1. Fajna patelnia :) Mogłaby do mnie trafić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak jestem facetem i nie gotuje jako duzo ale jak zrobilem jakecznice bez tluszczu ktora praktycznie zjechala z patelni gotowa a mycie wyglodalo tak te musialem tylko oplukac ja woda i na sucho wytrzec, to powiem wam ze za cene jaka dalem 790 za dwie sztuku 28cm i 24 cm (po naprawde ostrych negocjacjach!) sie to oplaca jestem inzynierem budowlanym i troche sie na wytrzymalosci materialow znam i powiem wam ze dodatek diamentu tytanu i ceramiki robi tam robote jesli szukacie dobrej technicznie(wytrzymalej i do smarzenia bez tluszczu!) patelni to po 3 mieisacach uzytkowania polecam, zobacze jak bedie dlalej ale moim zdaniem moze byc naprawde dobrze wiele czasu poswiecilem na szukanie bo jestem wymagajacy nie interesuje mnie firma tylko jakosc wiec jesli to ma pomoc osoba ktore maja podobne myslenie to polecam. :) Dodam ze znam niemiecki i dzwonilem bezposrednio do producenta w niemczech Pani przedstawiciel nie dala mi takiej ceny jaka dal mi Polak ale w 4 rzeszy maja 3 lata gwarancji na te patelnie! pozd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że patelnia Ci się spodobała i dobrze się sprawuje. My nie mamy takiej wiedzy na temat materiałów, ani ich wytrzymałości, ale po 2 latach użytkowania możemy powiedzieć, że patelnia nadal jest ok (choć niestety trochę nam się porysowało dno). Bardzo dziękujemy za podzielnie się opinią, pozdrawiamy serdecznie i życzymy pysznych kulinarnych przygód z patelniami WOLL :-)

      Usuń