8/26/2015

8/26/2015

Tartaletki czekoladowe z jeżynami i borówkami




Skład (na około 10 sztuk)
Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko  
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 100ml serka mascarpone
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru


Zaczynamy.
 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. 
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek, w kilku miejscach widelcem robimy dziurki. Pieczemy w temp. 180C przez około 20minut.Po upieczeniu studzimy, a gdy będą już zimne wyjmujemy ciasteczka z foremek.
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temp. pokojowej. 
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy ją z mascarpone (ubijając mikserem). Na koniec do masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy. Tak przygotowany krem wykładamy do zimnych tartaletek. Wierzch dekorujemy jeżynami i borówkami. Wierzch możemy także posypać cukrem pudrem. 

 

10 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają z pewnością wypróbujemy :) Ostatnio zajadamy się brownie z borówkami, zapraszam i pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie! Planowałem zrobić takie same! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, wybacz :-P ale w sumie przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił swoje - Sosnowe ;-)

      Usuń
  3. Fantastyczne tarteletki, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Wyglądają cudnie :)
    Ja zrobiłam trochę inne bo jeżyny, które kupiłam okazały się OJEJ takie kwaśne :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram jedną, albo dwie, bo wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne, po prostu GENIALNE foto! :) Gratuluję pomysłu. :)

    OdpowiedzUsuń