8/20/2015

8/20/2015

Maślane bułeczki z jagodami




Skład
  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml zsiadłego mleka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko (białko -do sklejania brzegów bułeczek) 
  • 1 żółtko do smarowania wierzchu bułeczek
  • około 20 dag bardzo miękkiego masła do smarowania
  • około 30 dag świeżych jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru


Zaczynamy.
 Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól i resztę cukru mieszamy za pomocą rózgi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn a także masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na 6 części i wałkujemy  placki mniej więcej jednakowej wielkości. Wierzch trzech placków smarujemy masłem, przykrywamy pozostałymi trzema i każdy ponownie wałkujemy. Z każdego z tak powstałych placków wykrawamy szeroką szklanką mniejsze placki (powinna ich wyjść parzysta liczba). Na połowę nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Drugą połowę nacinamy nożem na środku tak, aby powstał krzyżyk.
Plackami z dziurką przykrywamy te, na których są jagody. Brzegi sklejamy białkiem i dociskamy palcami. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut (ale cały czas sprawdzamy, aby nie przypaliły się - powinny nabrać złotego koloru).


10 komentarzy: