8/24/2015

8/24/2015

Krucha tarta z jeżynami



Skład.

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 1 jajko  
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • około 2 szklanki świeżych jeżyn
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Zaczynamy.
 
Mąki mieszamy ze sobą, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny. 
Schłodzone ciasto wałkujemy. Niewielką część zostawiamy a pozostałym wykładamy foremki do tarty (my użyliśmy dwóch mniejszych), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. 
 
Owoce mieszamy wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną, przekładamy je do foremek, na ciasto. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, które układamy na wierzchu tarty, tworząc plecionkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 35-40 minut (aż nabierze złotego koloru). 

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu naturalnego.



4 komentarze: