8/10/2015

8/10/2015

Jagodzianki






Skład.
  • 1kg mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mascarpone 
  • szczypta soli

  • jagody (około 1l)
  • cukier puder do środka jagodzianek (około 4 łyżki)


Zaczynamy.
Drożdże kruszymy, dodajemy trochę ciepłego mleka, szczyptę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem aby zaczyn wyrósł.

Pozostałe mleko, mascarpone, cukier i masło podgrzewamy w garnuszku aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Studzimy. Do lekko ciepłej masy dodajemy jajka i całość mieszamy trzepaczką.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, a następnie wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Następnie dodajemy lekko ciepłe (ale nie gorące!) mleko z jajkami i wyrabiamy ciasto drożdżowe (aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski). Odstawiamy pod przykryciem, aby wyrosło.

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy jagodami (wymieszanymi z cukrem pudrem). Wierzch możemy posypać kruszonką lub cukrem. Pieczemy w temp. 200C przez około 20minut.





10 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Kocham wszystko co jagodowe!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sklepowych nie toleruję, ale domowe są obłędne! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) my za sklepowymi też nie przepadamy, dlatego kiedy tylko zaczyna się sezon na jagody korzystamy ile tylko się da ;-)

      Usuń
  3. Przepiękne zdjęcia! *.*
    Jagodzianki prezentują się mistrzowsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadla... Narobiles mi strasznej ochoty na jagodzianki, nieladnie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze w tym roku nie robiłam, muszę się sprężyc, bo to ostatni dzwonek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, powoli już się kończą więc szybciutko do lasu... :-P

      Usuń