8/19/2015

8/19/2015

Galette z jeżynami i borówkami



Skład.

Ciasto kruche:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 1 jajko  
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 1 szklanka świeżych jeżyn
  • około 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Zaczynamy.
 
Mąki mieszamy ze sobą, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny. 
Schłodzone ciasto wałkujemy (na kształt koła) i wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Owoce mieszamy wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną, wykładamy je na środek koła z ciasta. Brzegi zakładamy na owoce. Galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 35minut (aż nabierze złotego koloru). 

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu naturalnego.



7 komentarzy:

  1. uwielbiam galette, proste i szybkie, bez specjalnego wysilania się, zawsze dobry efekt
    no i są takie wdzięczne do fotografowania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżyny i borówki? Ale to musi być boskie combo! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. no to ja wpadam na kawałeczek tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dałbym się pokroić za kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie rustykalne ciasta. Nie dosc, ze sa pyszne to jeszcze wygladaja przepieknie!

    OdpowiedzUsuń