7/26/2015

7/26/2015

Lasagne bolognese




Skład
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 4 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50dag sera żółtego
  • 400ml mleka
  • 1 ½ łyżki mąki
  • ½ kostki masła
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier

Zaczynamy
Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym podsmażamy na patelni. Po kilku chwilach dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Gdy mięso już się usmaży dodajemy pomidory w puszce, a także koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a także oregano. Całość gotujemy, redukując sos do odpowiedniej gęstości.  
Masło rozpuszczamy w garnuszku.  Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy usuwając grudki i powoli wlewamy ciepłe mleko (cały czas energicznie mieszamy). Gdy masa powoli zacznie gęstnieć dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
 Spód naczynia żaroodpornego wykładamy płatami makaronu tak, aby pokryć dno. Polewamy warstwą beszamelu, następnie wykładamy warstwę sosu bolognese, a całość obficie posypujemy tartym żółtym serem. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypujemy wierzch potrawy serem i ponownie zapiekamy aż ser się roztopi.
 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sos bolognese i szczerze - wydaje mi się, że nigdy nie jadłam go w lasagne, chętnie spróbuję, bo przecież nic łatwiejszego! Super zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :-) sos bolognese w lasagne pasuje idealnie, poza tym, tak jak mówisz - jest bardzo prosty i pyszny - więc polecamy ;-)

      Usuń
  2. Pychota! Lazania to jest to, co tygryski lubia najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lasagne :) My do naszej dodajemy jeszcze mozzarellę w kulkach, tak bosko się później ciągnie, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, przy najbliższej okazji też trochę dorzucimy ;-)

      Usuń
  4. takie smaki zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń