4/24/2015

4/24/2015

Orkiszowe rogaliki z chałwą i migdałami







Skład (na około 10-12 rogalików)
  • 50 dag mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 20 dag chałwy
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 tabliczka białej czekolady

Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Następnie odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy je, nadziewamy chałwą i formujemy rogaliki. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru). Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce kuchennej.


Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Smarujemy nią wierzch ostudzonych rogalików i od razu posypujemy płatkami migdałowymi (aby się przykleiły).



3 komentarze:

  1. Jakie śliczne te rogale, jak z obrazka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki wyglądają perfekcyjnie. Nigdy nie jadłam takich z chałwą i migdałami, jestem bardzo ciekawa ich smaku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tylko tyle: są boskie ;-) wypróbuj koniecznie ;-)

      Usuń