11/05/2014

11/05/2014

Pomarańczowy murzynek




Skład.
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kopiaste łyżki dżemu o smaku pomarańczowym
  • 1 mleczna czekolada
  • 1/2 białej czekolady
  • 1 pomarańcza
Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w temp. 190C około 45minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mleczną polewamy cały wierzch ciasta, z białej robimy napis (my w tym celu użyliśmy patyczka do szaszłyków - maczaliśmy go w białej czekoladzie i robiliśmy napis; istotne aby ciasto było jeszcze lekko ciepłe - wówczas polewa nie twardnieje i można z łatwością wykonać napis, bądź go skorygować).
Pomarańczę kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze części, układamy na brzegach ciasta.

5 komentarzy:

  1. murzynka w każdej postaci chętnie szamam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej podoba mi się efekt dekoracyjny w foremce, jestem tradycjonalistką jeśli chodzi o "murzynka" i nie wyobrażam sobie innego smaku niż czekoladowy, bo to wtedy już nie murzynek tylko "orange cake" a nawet "chocolate orange cake":)) pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!!! ale narobiliście mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie udekorowany: )

    OdpowiedzUsuń
  5. No popatrz, ja też robiłem ciasto pomarańczowe jakiś czas temu, ale czeka jeszcze w kolejce do publikacji :D

    OdpowiedzUsuń