8/10/2014

8/10/2014

Placuszki ze szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami






Skład.

  • 20 dag mąki pszennej
  • około 150 ml mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże garści liści szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta (około ½ łyżeczki)  soli, pieprzu, bazylii i oregano


 Zaczynamy.
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej jajko, mleko i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, oliwki i szpinak. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także bazylią i oregano. Ponownie mieszamy.

Placuszki smażymy na patelni, z obu stron na złoty kolor (na minimalnej ilości oleju).

Jak PODAWAĆ?
Placuszki można podawać z kwaśną śmietanką (18%), lub ulubioną sałatką/ surówką.



6 komentarzy:

  1. Po pierwsze to śliczne foty,a po drugie to porywam Ci jednego placuszka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie się podzielimy, wystarczy dla wszystkich :-)

      Usuń
  2. Zjadam je oczami, są przepiękne a smaka mi takiego narobiły Mniam. Na pewno przepis wypróbuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń